Η Πιστοποίηση του Εργαστηρίου

Η Seamuse έχει πιστοποιηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμακευτικών Προϊόντων (ΑΠ Απόφασης 73474/7-6-2019) και ακολουθεί αυστηρές πρακτικές GMP σύμφωνα με το ISO 22716: 2007. Όλα τα προϊόντα μας είναι γνωστοποιημένα στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα καλλυντικών προϊόντων (CPNP) και έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά για την διασφάλιση ποιότητας.

Ο σχεδιασμός της συνταγής του χειροποίητου σαπουνιού

Η διαδικασία ξεκινά με προσεκτικό σχεδιασμό της συνταγής (φόρμουλας) του σαπουνιού. Με χρήση ειδικού λογισμικού (αλγόριθμου) εξασφαλίζεται η ορθή αναλογία των συστατικών. Τα αιθέρια έλαια και τα αρωματικά έλαια, τα ειδικά πρόσθετα και ο συνδυασμός χρωμάτων αποτελούν επίσης μέρος του σχεδιασμού.

 

Τα χειροποίητα σαπούνια μας έχουν έναν ισορροπημένο συνδυασμό 7 ελαίων ποιότητας: παρθένο ελαιόλαδο, γλυκό αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο, βούτυρο κακάο, λάδι καρύδας, λάδι jojoba και βούτυρο καριτέ. Οι συνταγές διαφέρουν όσον αφορά τον συνδυασμό και την αναλογία αυτών των ελαίων. Το φοινικέλαιο (από προμηθευτές που τηρούν τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης) χρησιμοποιείται μερικές φορές σε συγκεκριμένες μπάρες. Αγοράζουμε φοινικέλαιο από αξιόπιστους προμηθευτές που δηλώνουν τις πηγές τους. Κάθε συνταγή είναι προσεκτικά σχεδιασμένη, ανάλογα με τις επιθυμητές ιδιότητες του σαπουνιού.

Εκτιμούμε πολύ την ευφορία που αποδίδουν τα αρώματα που προστίθενται στα προϊόντα του σώματος. Χρησιμοποιούμε καθαρά αιθέρια έλαια και προσεκτικά επιλεγμένα αρωματικά έλαια από αξιόπιστους προμηθευτές.

 

Χρησιμοποιούμε επίσης πρόσθετα ενεργά υλικά για συγκεκριμένους σκοπούς. Για παράδειγμα, έχουμε μπάρα σαπουνιού με ελληνικό γιαούρτι και μέλι, το οποίο ξεχωρίζει για τις καταπραϋντικές και ενυδατικές του ιδιότητες. Φτιάχνουμε επίσης σαπούνι από ελληνικό κρόκο και παντζάρι, σαπούνι με ντομάτα και θυμάρι, σαπούνι με παπαρουνόσπορο. Σε κάθε ένα, τα συστατικά προστίθενται μετά από εκχύλιση τους σε έλαια ή με απλή προσθήκη τους στη συνταγή.

Οι ποσότητες λαδιού, σόδας, αρωματικών και προσθέτων ζυγίζονται προσεκτικά και με ακρίβεια και στη συνέχεια μεταφέρονται στο χώρο της παρασκευής.

Η Ψυχρή Μέθοδος, η Θερμή Μέθοδος και ο συνδυασμός των δυο για την παραγωγή των χειροποίητων σαπουνιών

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους φτιάχνουμε τα χειροποίητα σαπούνια μας, η Ψυχρή  Μέθοδος, ο συνδυασμός Ψυχρής & Θερμής Μεθόδου & η Θερμή Μέθοδος.

Στην Ψυχρή Μέθοδο όλα τα υλικά, λάδια, νερό και σόδα αναδεύονται σε θερμοκρασία δωματίου. Η ανάδευση γίνεται με τάρακτρο υψηλής αντοχής μέχρι του σημείου της έναρξης ελαφρού πηξίματος του μίγματος (trace). Στο σημείο αυτό προστίθενται τα διάφορα βότανα, οι χρωστικές ουσίες καθώς και τα αρωματικά.

 

Ακολουθείται κατά γράμμα η συνταγή που έχει σχεδιασθεί σύμφωνα με τις επιθυμητές ιδιότητες του τελικού σαπουνιού και η οποία έχει τεσταριστεί για ασφαλή χρήση σε πιστοποιημένο εργαστήριο.

Εάν το τελικό σαπούνι θέλουμε να έχει διχρωμία ή τριχρωμία, διαχωρίζεται το βασικό μίγμα και γίνεται ο χρωματισμός σε ξεχωριστά δοχεία. Στη συνέχεια μεταγγίζονται τα μίγματα σε ρευστή μορφή στο καλούπι. Το σαπούνι έχει σε αυτή τη φάση ενεργή σόδα και θέλει πολλή προσοχή να μην έρθει σε επαφή με το γυμνό δέρμα. Για το λόγο αυτό φοράμε πάντα ολόσωμη στολή, γυαλιά και γάντια.

Την Θερμή μέθοδο την επιλέγουμε όταν θέλουμε να επισπεύσουμε την διαδικασία ωρίμανσης και δεν θέλουμε να περιμένουμε 40 ημέρες για να διαθέσουμε το προϊόν. Η παραγωγή διεξάγεται σε υψηλές θερμοκρασίες 70-80 βαθμών Κελσίου και το μίγμα αναδεύεται με το τάρακτρο όσο είναι ρευστό.

Περνάει από διάφορα στάδια σαπωνοποίησης μέχρι να καταλήξει σε πλήρη σαπωνοποίηση και αδρανοποίηση της καυστικής σόδας. Σε μορφή πηχτού μίγματος μεταγγίζεται στο καλούπι και κόβεται σε μπάρες την άλλη μέρα. Το σαπούνι της θερμής μεθόδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά την κοπή αφού έχει πλήρως αδρανοποιηθεί η σόδα του, αλλά το διατηρούμε στα ράφια για μερικές μέρες για τελειοποίηση της ξήρανσης.

Σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιούμε τη διπλή μέθοδο, που ξεκινάει με την ανάδευση σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το ρευστό μίγμα με το καλούπι τοποθετείται στο φούρνο για 8-10 ώρες ώστε να επισπευσθεί η ολοκλήρωση της σαπωνοποίησης.

Η Ξήρανση και η μέτρηση του pH

Το επόμενο 24ωρο αφαιρείται το σαπούνι από το καλούπι και τεμαχίζεται σε μπάρες 3 μεγεθών: 140 γρ, 70 γρ και 35 γρ. που τοποθετούνται στα ράφια ξήρανσης. Γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις για το pH που πρέπει να είναι περίπου 8.5-9.

Μετά την κοπή, οι μπάρες σαπουνιού τοποθετούνται σε ράφια σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο για ωρίμανση και ξήρανση. Το κλίμα στην Ελλάδα είναι ευτυχώς ξηρό και βοηθά στη διαδικασία ωρίμανσης.

Τα σαπούνια της ψυχρής μεθόδου παραμένουν στην ξήρανση για διάστημα 35-40 ημερών και κατά τακτά διαστήματα ελέγχονται για το τελικό βάρος και την αλκαλικότητα. Τα σαπούνια της θερμής μεθόδου και της μικτής μεθόδου διατηρούνται στην ξήρανση περίπου μία εβδομάδα.

Πάντα διατηρούμε αντίδειγμα της παρτίδας που παρήχθη, σημασμένο με το αριθμό και την ημερομηνία. Ο αριθμός παρτίδας είναι μοναδικός και ακολουθεί τα τεμάχια μέχρι την τελική τους πώληση.

Τα χειροποίητα σαπούνια ελέγχονται για την τιμή του pH τους (δηλαδή την αλκαλικότητα) τόσο κατά τη διαδικασία παραγωγής όσο και στο τέλος της περιόδου ωρίμανσης, για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμα για χρήση στο δέρμα. Στη συνέχεια αφού έχουν σφραγιστεί τυλίγονται στο χέρι και συσκευάζονται για αποστολή. Η διαδικασία είναι χειροποίητη σε κάθε στάδιο από την αρχή έως το τέλος.

Η παραγωγή κρεμωδών προϊόντων

Κατά την παραγωγή των κρεμών και λοσιόν περιποίησης σώματος, μαλλιών και προσώπου ακολουθείται πολύ αυστηρή διαδικασία πρόληψης τυχόν επιμόλυνσης των υλικών σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της συσκευασίας.

Τα πάντα απολυμαίνονται σχολαστικά, πάγκοι, σκεύη, εργαλεία και περιέκτες, με ψεκασμό μικροβιοκτόνου διαλύματος, οινοπνεύματος 94 βαθμών.

Τα κρεμώδη προϊόντα πρέπει να προφυλάσσονται από την ανάπτυξη μικροοργανισμών, λόγω της περιεκτικότητας τους σε νερό. Το νερό που χρησιμοποιούμε στο εργαστήριο είναι απιονισμένο και περασμένο από συσκευή UV, αλλά η πρόληψη με τη χρήση συντηρητικού είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του προϊόντος που θα βρεθεί στο ράφι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο για τα συντηρητικά στα καλλυντικά εδώ.